V procese s Mikulášom Č. a spol. vypovedá kľúčový svedok

11.10.2006 Prešov

Prešov 11. októbra (TASR) - Výpoveď kľúčového svedka Alexandra H. v procese s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a spol. tvorí program dnešného v poradí š...
Prešov 11. októbra (TASR) - Výpoveď kľúčového svedka Alexandra H. v procese s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a spol. tvorí program dnešného v poradí štvrtého kola hlavného pojednávania pred senátom Okresného súdu (OS) v Prešove.

Košičan Alexander H. , známy v podsvetí ako Šani, pôvodne vystupoval ako jeden z piatich obžalovaných. Mal sa zúčastniť na oboch žalovaných skutkoch, a to vraždách osôb z kriminálneho prostredia - Jána Kromku, brata na doživotie odsúdeného nájomného vraha Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, a Petra Klešča v septembri 1997. Keďže však začal v prípravnom procese spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, bola jeho trestná vec vylúčená na samostatné konanie o dohode o vine a treste a stal sa v procese korunným svedkom proti Mikulášovi Č.
Šani však neprišiel pred senát OS v Prešove ani na jeden z doteraz troch stanovených termínov výpovede. Prestal spolupracovať s políciou, vystúpil aj z programu na ochranu svedkov a zdržiaval sa na neznámom mieste. Polícia ho však zadržala v Poľsku a sudca pre prípravné konanie OS v Prešove rozhodol 25. septembra o jeho vzatí do väzby.
Obžalobu spracovala Krajská prokuratúra v Trenčíne. Ak súd uzná Mikuláša Č. vinným, hrozí mu výnimočný trest - doživotie.
Aj dnes platia v budove OS na Grešovej ulici prísne bezpečnostné opatrenia.
Súdny proces trvá s prestávkami od 16. mája, naposledy sa pojednávalo 7. septembra. Zatiaľ bolo dovedna 14 pojednávacích dní. Až na výpoveď Šaniho senát skončil dokazovanie a výsluchy vopred navrhnutých svedkov procesnými stranami.
 

Vyberte región

mark